Airbnb i Tunbyn

Typ av boende:

 • Hus på Krokforsvägen 40, belägen mitt i Tunbyn som ligger 12 km sydväst om Sundsvall. Huset står på samma fastighet som stallet, där sex hästar bor. Till huset hör en mindre tomt med gräsmatta och ett par äppelträd. På sommaren finns förstås utemöbler och solstolar.
 • Huset har fyra sovrum (varav tre på övre plan), allrum (uppe och nere), kök samt toalett med dusch, tvättmaskin och torktumlare.
 • TV och fiber finns i huset.
 • Det finns täcken och kuddar för sex personer, medtag eget sänglinne, handdukar etc.
  Sänglinne kan hyras för 100 kr/person, handdukar 50 kr/person.
 • Husdjur tillåtet. Var uppmärksam på att egna och andras hundar ibland vistas nära stallet (bl. a en liten äldre terrier som inte är lika hundvänlig som hon är människokär;)
 • Parkering av bil precis intill huset.
 • Huset ska lämnas i städat och fint skick. Vi kan ev. bistå med städning efter överenskommelse.

Städinstruktioner:

 • Plocka ur mat från kyl, frys och köksskåp. Torka rent.
 • Töm hushållssopor i gröna kärlet vid huset, hushållskompost i det bruna. Sopsortera övrigt vid avfallsstation (lämpligen på ex. Sidsjövägen)
 • Diska och ställ tillbaka allt i köksskåpen.
 • Dammsug och vid behov torka golv.
 • Damma mattor.
 • Dammtorka köksytor
 • Gör rent i dusch, toalett och badrumsskåp.

Hör av er om något gått sönder eller ser ut att fattas under era dagar i vårt hus.

/Marie (tel. 070-246 99 03) och Christer (tel. 070-831 58 96)

FAQ

Vilka bor på gården?
Ni har hela huset och dess tomt för er själva under vistelsen. Tätt intill huset ligger stallet. På sommaren vistas hästarna mestadels i den stora sommarhagen som går under namnet ”dalarna”. Om ni vänder blicken söderut, över hölägdan på andra sidan vägen ser ni ner till dalarna. Hästarna (som ägs av fyra boende i byn) tas upp till stallet för pyssel och ridturer varje dag. Prata med ägarna om ni vill komma hästarna nära. De är alla mycket snälla, men hästarna är i grunden både flockdjur och samtidigt flyktdjur. Det betyder att blir de skrämda eller överraskade tar de gärna till flykten – därav viktigt för din och vår säkerhet att du frågar ägaren om du vill komma hästarna nära <3

På gården ligger också våran maskinhall där traktorer och maskiner för skogs- och jordbruk tar sig fram. Se upp för arbetare och bönder i farten!

Finns det nåt utomhusspel att låna?
Ja, det finns kubb och krocket bakom den svarta dörren på Foderladen (stora röda byggnaden precis utanför köksfönstret). Var noga med att stänga den med haken!

Om man saknar sängkläder?
Då kan vi bistå med det! För 100 kr per person kan du hyra det under din vistelse. Även handdukar kan hyras; 50 kr per person. Enklast att swischa till 070- 246 99 03.

Går det att ladda bilen på gården?
Javisst, det funkar. Vanligt uttag finns vid dörren, där du också kan parkera bilen. Kostnad: 1,50 kr/kWh.

Varför är det så stökigt i Foderladan?
Ja, ursäkta röran – om ni nu råkar gå längre in i Foderladan eller i stallet! Undvik att ta trappen upp på hö-lon, där är hål i golvet och inget räcke mot den bortre delen av ladan. Vi vill helst inte ha besök där inne – mest av säkerhetsskäl. Vi är mitt uppe i renovering av både stall och foderlada, och då blir det lite rörigt på vissa ställen och en del maskiner och verktyg som ligger löst. Pass upp alltså ni som har nyfikna barn – lek gärna på gräsmattan närmast huset. Det går också bra att leka på gräsmattan framför foderladan, där mot vägen.

Vad heter hästarna?

Tweed (7 år och skimmel) och Wick (6 år och fux) är av rasen irländsk sporthäst. Det är mina hästar.

Mackan (6 år) är av nordsvensk ras och ägs av Ida.

Hubbe (11 år och prickig) är av rasen kwpn/cob. Mattis (8 år, bork) är av nordsvensk ras. Båda ägs av Eva.

Eniro (12 år) är ett halvblod, ägs av Helene.

Vart bor dom som äger huset?
Jag och Christer bor på 300 m bort på Hammarbacken, i huset där uppe på kullen bakom träden. På sommaren bor också våra vuxna barn hemma; Hanne och Ossian. Här bor också våra hundar Fia (borderterrier 13 år), Ess (vorsteh 7 år) och Kalla (gråhund 8 år).

Får man vattna blommorna inne? Och kanske dom i låda o krukor på bron?
… 😉 Ja, det får man gärna <3

Vart kan man promenera, springa eller cykla?
Närmaste bilfria mindre väg och en mängd stigar finns längs Ljungan. För att komma dit: Fortsätt byavägen in mot husen (vid raden av brevlådor precis intill huset). Ta sen vänster ner mot vägbommarna. Båda vägarna efter bommarna leder ned till Ljungan och en mängd gå – och ridstigar.

Vart kan man fiska?
I Ljungan finns harr, öring, sik, en och annan gädda och abborre. För att komma dit: Fortsätt byavägen in mot husen (vid raden av brevlådor precis intill huset). Ta sen vänster ner mot vägbommarna. Båda vägarna efter bommarna leder ned till Ljungan. Här kan du köpa fiskekort och läsa mer: https://www.ifiske.se/fiske-nedre-ljungan.htm >>

I Klingstatjärn finns gädda och abborre.

Vart kan man bada?
I Ljungan: Fortsätt byavägen in mot husen (vid raden av brevlådor precis intill huset). Ta sen vänster ner mot vägbommarna. Båda vägarna efter bommarna leder ned till Ljungan.Fortsätt vägen in mot husen vid raden av brevlådor. Ta vänster ner mot vägbommarna. Båda vägarna efter bommarna leder ned till Ljungan. Vid Krokforsen och Grenforsen finns flera små ställen att stanna till för ett dopp.

I Klingstatjärn finns en mindre grässtrand med badbrygga. I Östtjärn finns också en fin badplats, liksom i Pallviken som ligger i Marmen.

Klingstatjärn

Klingstatjärn

Östtjärn

Östtjärn

Pallviken, Marmen

Pallviken, Marmen

Fler badstränder i Sundsvallsområdet hittar du här >>

Finns det lamm som man får klappa?
Hos mina vän och nära granne Annelie finns många lamm och får som gillar att få besök. Kolla in Wii Gård här

Vart kan man klättra i berg?
Inte direkt min sport (!), men så här står det om Tunomsberget: ”Tradklättring. På grund av skyddsvärd flora och fauna råder klättringsförbud under tiden 1 mars – 15 juli. Markägare positiv till klättring men parkera inte efter grusvägen det är Privat mark. Parkera på älvsidan av asfaltvägen 150m mot Kvissleby, stor grusparkering. Det går dock bra att köra upp för grusvägen för att lämna packningen. N62°18.659′ E017°13.084′. (Källa: Klätterområden – Expedition Altitud – IdrottOnline Klubb)

Vart är närmaste mataffär?
Närmaste mataffär är Ica Nära i Sidsjön. Nästan lika nära är det till Ica i Matfors och Ica i Kvissleby.

Vart finns fina saker att handla?
Det är nära till Rustika hem  och till Viccis Kulturverkstad.

Finns det nåt fik eller nåt bra mathak i närheten?
Testa till exempel Det Goda BRUKET Inredning & Café AB i Matfors, Bröderna Bommen i Njurunda, eller Bryggpuben Stormen i Sidsjön.

Vilka platser i närområdet har en särskild historia?Vad är Birsta?

Birsta är det stora shoppingstället, där finns Ikea och allt annat…